Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts

2014-02-15

СКАНДАЛОЗНО: Скоро трећина установа културе од националног значаја не признаје уставни поредак Републике Србије

Анализом сајтова 52 установе културе од националног значаја долази се до скандалозног податка да њих 15 (29%) не признају уставни поредак Републике Србије.  
Наиме, ове ове установе културе на својим званичним сајтовима садржаје представљају јавности искључиво на латиници без могућности да се исти нађе и на ћирилици у складу с чланом 10 Устава Републике Србије и Законом о службеној употреби језика и писма у Републици Србији. То да 29% посматраних установа културе од националног значаја не поштује уставни поредак Републике Србије не може да буде случајно већ је део шире политике пузајуће латинизације да се грађани Србије не досете. Овим су у значајној мери ускраћена права грађана да у сопственој земљи буду обавештавани на службеном језику и службеном писму о раду установа које они финансирају и које су проглашене да су од националног значаја.
Просто је немогуће да надлежна министарства (Министарство културе и информисања  и Министарство правде и државне управе) не примете ту чињеницу и да не предузму ни једну меру због кршења закона и уставног поретка. Самим тим то је део ширег плана урушавања уставног поретка Републике Србије. У сваком случају наведено је део одређене политике коју треба препознати а одговорне у наведеним националним установама културе и министарствима примерено казнити у складу са законима. Такође је неопходна и политичка казна за партије чији челни људи нису препознали урушавање уставног поретка у 29% установа културе од националног значаја. 
Препуштамо читаоцима да сами додатно анализирају саставе управних и надзорних одбора и њихову политичку припадност и да донесу одговарајуће закључке у светлу предстојећих избора. 
Подаци за анализу су преузети са сајта Министарство културе и информисања.
Уколико је било пропуста у наведеној анализи бићемо захвални за корекцију.
Установе културе од националног значаја које имају сајт искључиво на латиници су:

Назив установе
Сајт


Поред ових примера лоше праксе који говоре о драматичном урушавању националне културе у Србији и које треба хитно решити треба похвалити оне које поштују уставни поредак Републике Србије са становишта поштовања члана 10 Устава Републике Србије и Закона о службеној употреби језика и писма а то су:


Назив установе
Сајт

Нема коментара:

Постави коментар