Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts

2014-02-09

Како се борити за ћирилицу у току предизборне кампање. Нека размишљања на задату тему.

У вези стратегије наступа према политичким партијама које се боре за наш глас а са становишта искрености за поштовањем правног поретка Републике Србије (посебно са становишта залагања за коришћења ћирилице) пожељно је направити анализу ко је ко на изборним листама. Списак може да се погледа на адреси http://www.rik.parlament.gov.rs. Уз помоћ претраживача лако могу да се добију подаци о сваком кандидату.
Кандидати на листама су обично јавни радници и већина података се лако добија: на којим функцијама је био, на којој функцији је сада, Фејсбук профил или страница, твитер налог и слично.
Пошто партије хоће наш глас можемо претпоставити да су кандидовали честите и стручне људе посвећене поштовању правног поретка Републике Србије односно посвећени су поштовању Устава Републике Србије и без мрља су у професионалној каријери и без неприхватљивог понашања у приватном животу. Другим речима, ако има несагласности са реченим можемо сумњати да дотична политичка партија/коалиција није искрена и можемо оправдано сумњати да покушава да нас обмане. Покушај обмане у предизборној (и не само предизборној) кампањи има озбиљне политичке последице: НЕОСВАЈАЊЕ ВЛАСТИ.
Ми бирачи смо заинтересовани за политичку групацију која обећано испуни, која не дозвољава људима са проблематичним пословним и приватним понашањем да буду носиоци јавне власти. Са становишта наше теме (коришћење ћирилице) недопустиво је да на листи  за посланика у Парламенту буде неко ко не поштује Устав Републике Србије и законе Републике Србије међу којима је и Закон о службеној употреби језика и писма.  Политичке партије су имале довољно времена да расчисте са таквима а ако нису заслужују да буду кажњене. Избори су прилика да подвучемо црту и да онима који су нас обмањивали захвалимо на сарадњи и да дамо шансу онима који ће нас мање обмањивати или нас уопште неће обмањивати.
Због тога можемо учинити нешто једноставно и лако проверљиво. Описујемо један једноставан поступак. У принципу не треба ићи у анализу свих кандидата већ можемо узети било које име са листе. Можемо претпоставити да су странке биле лежерније у кандидовању кандидата на другој половини листе и да ту има много више оних кандидата који ни елементарну проверу не могу да прођу.

 1. Нађемо име и презиме кандидата политичке партије у чију искреност сумњамо и помоћу претраживача на Интернету нађемо податке о њему (где ради, где је радио, шта је изјављивао, фејсбук профил, твитер налог и слично).
 2. Ако је запослен у установи или институцији (директор, руководилац) или је члан неког управног/надзорног одбора проверавамо да ли је сајт исте на ћирилици. Ако није онда можемо деловати као што је описано у тачки 6.
 3. Ако јесте проверимо да ли установа или институција има Информатор о раду (законска обавеза), да ли су натписи на установи и у установи/институцији на ћирилици. Ако нису одмах делујемо како је описано у тачки 6.
 4. Проверавамо да ли је фејсбук страна или група дотичног/дотичне на ћирилици (водити рачуна да има и лажних профила и тада је целисходно писати централи странке са молбом за информацију да ли је страница на адреси тачна за ту особу или пређите на следећу особу коју ћете проверити. Ако је страница или профил на латиници можемо одмах да реагујемо слањем поруке у којој истичемо да не заслужује наше поверење јер не поштује Устав Републике Србије и Закон о службеној употреби језика и писма јер као јавна личност и кандидат за посланика мора да користи службени језик и писмо Републике Србије. То исто можемо одмах послати политичкој странци на чијој је листи јер сматрамо да смо деловањем њиховог кандидата доведени у заблуду у вези искрености циљева њихове странке/коалиције. Нормално је да ћемо нагласити да је доведено у сумњу наше изјашњавање за дотичне јер постоји оправдана сумња да нису искрени и сумњамо у спремност да буду посвећени поштовању правног поретка Републике Србије.
 5. Истраживање може да буде детаљније али је најчешће довољно наведено.
 6. Уколико смо утврдили да је кандидат на листи проблематичан са становишта посвећености правном поретку Републике Србије у било којој наведеној или некој другој пословној ситуацији, односно члану 10 Устава Републике Србије и одредбама Закона о употреби службеног језика и писма целисходно је упозорити руководство странке о реченом згражавајући се над чињеницом да је таква особа могла да се нађе на њиховој листи. Целисходно је то обраћање објавити на свом фејсбук профилу, блогу или на неком другом каналу. Можете сачекати пар дана да би сте им дали прилику да одговоре али није обавезно. Предизборна је кампања и ви као савестан грађанин само обавештавате јавност о својим сумњама да нека политичка странка/коалиција није искрена односно да покушава да обмане бираче. Такође ћете објавити и њихов одговор у вези реченог.
Један могући модел тог обраћања странци је следећи:


Политичкој странци ПолСтр
на руке председнику НН
Поштовани господине НН,

Увидом у списак кандидата (линк http://www.rik.parlament.gov.rs) Ваше странке на изборима заказаним за 16. март 2014. уочили смо и кандидата за посланика  ПП који, на бази наше прелиминарне анализе рада на претходним и садашњој функцији, не заслужује да буде на листи јер није посвећен поштовању правног поретка Републике Србије пошто је као директор/члан Управног/надзорног одбора дозволио да институција/установа у којој је био на одговорној функцији има свој сајт на адреси (навести веб адресу) на латиници супротно члану 10. Устава Републике Србије и супротно Закону о службеној употреби језика и писма у Републици Србији. Имајући у виду речено а такође сматрајући да сте имали довољно времена да изаберете честитог и стручног кандидата који је стварно посвећен поштовању правног поретка Републике Србије морамо да изразимо оштар протест против таквог понашања и покушаја Ваше политичке странке/коалиције да нас обмане на предстојећим изборима заказаним за 16. март 2014.
Стога морамо да Вас обавестимо да је доведено у питање наше изјашњавање за Вашу странку/коалицију на предстојећим изборима.
Уколико смо из било којег разлога доведени у заблуду молимо Вас да нас у најкраћем року обавестите.
Имајући у виду да је Ваш рад и рад Ваше политичке странке/коалиције  јаван и да је наше  истраживање од јавног интереса ово писмо смо проследили преко друштвених мрежа да би смо упозорили јавност о проблематичном понашању кандидата за народног посланика а самим тим и о проблематичном понашању Ваше странке/коалиције. 

Срдачан поздрав,
Установе/институције које заслужују нашу пажњу у вези примене ћирилице су бројне: 
 • министарства, 
 • јавна предузећа чији је оснивач Република Србија или локална власт, 
 • установе културе чији је оснивач Република Србија или локална власт, 
 • туристичке организације, 
 • основне и средње школе, 
 • факултети и институти чији је оснивач Република Србија,
 • домови здравља, болнице и апотеке чији је оснивач Република Србија
 • итд.
Ако неко жели да се бави политиком нека се бави али нека води рачуна да поштује правни поредак Републике Србије. У противном нека буде спреман за политичке последице свог рада или нерада на поштовању Устава и закона.
Свако ко је на јавној функцији и не поштује правни поредак Републике Србије је неискрен и својим понашањем (делима) покушава да нас обмане (причајући неку празну причу).
Речено може да се примени и у другим примереним ситуацијама јер је одмерено и складу са јавним интересом да јавност буде упозната са кандидатима и политичким странкама/коалицијама.
Нема ограничења у грађанским иницијативама. 
Нека се чује глас народа.

Нема коментара:

Постави коментар