Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts

2014-02-20

НАЦИОНАЛНА СРАМОТА: СКАНДАЛОЗНО: Више од трећине акредитованих државних факултета Републике Србије не признаје уставни поредак Републике Србије

Анализом сајтова 68 акредитованих државних факултета долази се до скандалозног податка да њих 24 (35 %) не признају уставни поредак Републике Србије.
Наиме, ови акредитовани факултети на својим званичним сајтовима садржаје представљају јавности искључиво на латиници без могућности да се исти нађе и на ћирилици у складу с чланом 10 Устава Републике Србије и Законом о службеној употреби језика и писма у Републици Србији. Чињеница да 35 % посматраних акредитованих државних факултета не поштује уставни поредак Републике Србије не може да буде случајно већ је део шире политике пузајуће латинизације да се грађани Србије не досете. Овим су у значајној мери ускраћена права грађана да у сопственој земљи буду обавештавани на службеном језику и службеном писму о раду државних факултета које они финансирају.
Просто је немогуће да надлежна министарства (Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство правде и државне управе) не примете ту чињеницу и да не предузму ни једну меру због кршења закона и уставног поретка. Самим тим то је део ширег плана урушавања уставног поретка Републике Србије уз учешће највиших државних функционера. У сваком случају наведено је део одређене политике коју треба препознати а одговорне у наведеним факултетима  примерено казнити у складу са законима.
Незаконит рад факултета и то још државних није шала у озбиљним државама. 
Такође је неопходна и политичка казна за партије чији челни људи нису препознали урушавање уставног поретка у 35 % акредитованих државних факултета. Да је надлежно министарство (Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије) хтело да се поштује Устав Републике Србије и Закон о службеној употреби језика и писма могло је да реши проблем једноставним дописом дотичним институтима по следећем моделу:

Поштовани господине декане,
Увидом у сајт Вашег факултета констатовали смо да је он у супротности са чланом 10 Устава Републике Србије и Законом о службеној употреби језика и писма, односно није на ћирилици. Тиме је званичан сајт Вашег факултета незаконит односно рад Вашег факултета је незаконит и стога вам налажемо да хитно исправите наведени недостатак.
Имајући у виду да је рад Вашег факултета незаконит обустављају Вам се сви трансфери из буџета Републике Србије док наведени недостатак не отклоните односно Ваш сајт не усагласите са Уставом Републике Србије и Законом о службеној употреби језика и писма.
Молимо Вас да нас по отклањању наведених недостатака писмено обавестите да би смо наставили са трансферима из буџета Републике Србије према утврђеној динамици.
Срдачан поздрав,

Министар
Имајући у виду број запослених и садржаје на сајтовима верујемо да би све било у реду за недељу дана. Под условом да се хоће јер надлежна министарства располажу средствима државне принуде да присиле кориснике буџетских средстава да Устав и законе поштују.
Препуштамо читаоцима да сами додатно анализирају саставе управних и надзорних одбора и њихову политичку припадност и да донесу одговарајуће закључке у светлу предстојећих избора. 
Индикативно је да ни студентским организацијама којима су уста пуна права и  правне државе нису до сада реаговале или нисмо упознати са њиховим реакцијама.
Подаци су преузети са сајта Информациони систем о истраживачкој делатности у Србији (http://e-cris.sr.cobiss.net).
Уколико је било пропуста у наведеној анализи бићемо захвални за корекцију.
Акредитовани институти који имају сајт искључиво на латиници су:
Назив/пословно име научноистраживачке организације
Сајт
Поред ових примера лоше праксе који говоре о драматичном урушавању науке у Србији и које треба хитно решити треба похвалити оне које поштују уставни поредак Републике Србије са становишта поштовања члана 10 Устава Републике Србије и Закона о службеној употреби језика и писма а то су:
Назив/пословно име научноистраживачке организације
Сајт
Корисни линкови:

Нема коментара:

Постави коментар