Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts

2013-05-11

Грађански активизам: Приговор на рад пројекта финансираг од стране Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ због непоштовања Устава Републике Србије

Обавештени смо о иницијативи да се у пројектима финансираним од стране Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ престане са праксом дискриминације грађана Србије непоштовањем Устава Републике Србије и Закона о службеној употреби језика и писма.
Прилажемо и списак школа које су пристале на непоштовање Устава Републике Србије и Закона о службеној употреби језика и писма.
Преносимо прилог уз анонимизацију података.





Пројекат “Професионална оријентација у Србији” спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
GIZ BOSS – Berufsorientierung in Serbien
За др Мартина Велта (Dr. Martin Welte)
Адреса: Курсулина 33, Београд
Телефон: +381 11 2445 545, Факс:  +381 11 2431 552
Веб: www.giz.de, Епошта: boss@giz.de

Приговор



Поштовани господине Велте,



На званичној Интернет презентацији пројекта “Професионална оријентација у Србији” (http://profesionalnaorijentacija.org)  немам могућност да добијем информацију на свом матерњем језику јер не постоји страница написана на српском језику. Тачније, све странице сајта су написане на писму које није у складу са Уставом Републике Србије односно нису у складу са Законом о службеној употреби језика и писма. Имајући у виду да је партнер на пројекту Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и да се пројекат спроводи у основним школама у Србији пројектни тим је дужан да  поштује Устав Републике Србије и законе а у овом случају посебно Закон о службеној употреби језика и писма.

Како сте лице одговорно за законитост реализације пројекта “Професионална оријентација у Србији” тражим од Вас да  омогућите спровођење члана 10 Устава Републике Србије и Закон о службеној употреби језика и писма и да сајт пројекта “Професионална оријентација у Србији” престане са дискриминаторским и незаконитим радом као и да омогућите доступност информација путем сајта пројекта “Професионална оријентација у Србији” на ћириличном писму српског језика.

Напомињем да су примећени и документи пројекта (плакати и упитници за ученике) на латиници у основним школама у Србији чиме су створени услови да се закључи да промовишете непоштовање закона, односно незаконито понашање школских управа. Као страни држављанин Ви нећете сносити последице али због незаконитог понашања школе учеснице пројекта, наставници укључени у пројекат и школске управе могу да сносе озбиљне последице услед непоштовања Устава Републике Србије и Закона о употреби службеног језика и писма.

Такође тражим да и сва документа, обрасци, упутства и слично у пројекту “Професионална оријентација у Србији” буду доступни на ћириличном писму српског језика.



Напомена: 1. Писмо није преведено на немачки језик јер верујем да у пројектном тиму имате лице квалификовано за службени превод на немачки.

            2. Ово писмо је послато преко адресе епоште __________________.



Срдачан поздрав,



У Смедеревској Паланци,
22.4.2013.г.
__________________________
__________________________
11420 Смедеревска Паланка



 

Нема коментара:

Постави коментар