Нећу да потпишем уговор на латиници - Google+ Posts

2015-10-18

Државна лутрија Србије и ћирилица: Нова акција Српског Удружења "Ћирилица" Београд

Подржите нову иницијативу Српског удружења Ћирилиц-Београд
Достављамо допис и прилог допису у вети обраћања Државној лутрији Србије
Поштовани пријатељи Српског Удружења "Ћирилица" Београд,
Након најновијих успеха у враћању Ћирилице у наше свакодневно окружење и данас вас позивамо да неуморно и заједно упутимо писмо упозорења, овог пута Државној Лутрији Србије, као правом бастиону хрватске латинице, која је итекако у власништву државе, а као таква је у обавези да поштује Устав и користи Ћирилицу у свим видовима општења са јавношћу.
То није ствар ничије добре воље, нити ствар избора. Дакле, ово је само наизглед молба, а у ствари је љубазно упозорење да ће Удружење "Ћирилица" из Београда предузети све правне механизме, укључујући и судске тужбе да заштити Устав Србије и наше исконско право на Ћирилицу.
Упознајте са овом акцијом и ваше пријатеље.
Потписану Пријаву која ће вам стићи независно у следећем мејлу, да би вам што више поједноставили поступак слања индивидуалне пријаве, треба свако од нас појединачно да проследи на следећу адресу њихове ел. поште:
marina.pesic@lutrija.rs
marketing@lutrija.rs
за Г-дина Директора, Александра Вуловића


Поштовани,
На основу увида у каталог органа јавне власти Државна лутрија Србије налази се под бројем 2.1, редни број 57,  што је обавезује на примену Закона о службеној употреби језика и писма (Службени гласник РС 45/91,53/93,66/93,48/94,101/05,30/10), у даљем тексту ЗоСУЈиП, и Устава  Србије, члан 10.
Државна лутрија Србије у свом раду крши сваки могући члан ЗоСУЈиП, и овом приликом Вас обавештавам о прекршајима:
 а) Јавни натписи на објектима, рекламе, званичан сајт ДЛС, натписи на Лото листићима, и комплетно писани текст на греб картицама, комуникација ДЛС путем мејла, поште, међусобно у ДЛС и са органима и корисницима НИСУ на ћириличком писму, као и истакнута обавештења на киосцима. Некоришћење службеног писма у потпуности је у супротности  са ЗоСУЈиП члан 2 и члан 3 став 1, па Вас молим да наведене недостатке уклоните.
б) У случају да нисте у могућности да урадите све и одмах, дужни сте да, у складу са препоруком заштитника грађана, донесете правни акт у коме ћете наложити отклањање недостатака, одредити одговорно лице, најкраћи могући рок, предвиђена средства и обавестити притужиоца о томе.
У противном, бићу принуђен да у складу са чланом 22 ЗоСУЈиП поднесем захтев за заштиту законитости надлежном министарству, пријаву заштитнику грађана и на крају, надлежном суду.
Сваки наредни покушај штампања неког новог производа на латиници имаће за последицу подизање пријаве за ненаменско трошење средстава Државној ревизорској институцији (свако трошење јавних средстава које је у супротности са законом је и ненаменско и незаконито и проузрокује поновно трошење средстава за исправку).
Поштовани, желим да  Вас уверим да ми није намера компликовање пословања, изазивање трошкова или судских спорова, већ  једино поштовање Устава и Закона, као и чување ћириличког писма. Ово обавештење схватите као опис ситуације у којој се налазите са последицама које могу настати. Познато ми је да је све наведено наслеђе прошлости  из СФРЈ и да је затечено стање, али то стање се мора мењати и прилагодити важећим прописима и интересима народа и државе. Поштујмо себе, своје законе и писмо да би нас и други поштовали. Надам се да ћете све учинити и исправити наведене неправилности.
Желим Вам пуно среће у даљем раду.

С поштовањем,
                                                    име и презиме 
   Место и датум


Нема коментара:

Постави коментар